Együttműködések

Komoly hangsúlyt fektetünk arra, hogy jól működő partnerkapcsolatot építsünk ki a város, a régió oktatái-nevelési intézményeivel, társ-intézményeivel, valamint országos szinten is kialakítsunk és fenntartsuk az együttműködést a hasonló gyűjtő és/vagy tevékenységi körű gyűjteményekkel, múzeumokkal.

A szakmai együttműködés mellett a civil szférával is kapcsolatban áll a Képtár, egyesületek, alapítványok számára szükség szerint biztosítja az intézmény tereinek használatát, programokon való kölcsönös részvétellel igyekszünk biztosítani a folyamatos kommunikációt és segíteni egymás munkájának, tevékenységének fejlesztését.

Az együttműködés, a közös munka kialakítása keretében lehetőség kínálkozik a partnerek kompetenciáihoz való hozzáférésre, az ismeretek kombinálására, vagy új képességek, erőforrások közös megteremtésére, a kibontakozás elősegítésére.

Partnereink között említhetjük városi szinten a Pro Artis Alapfokú Művészetoktatási Intézményt, a Sün Gyermekkuckót, de tágabb körben a Pécsi Tudományegyetemet Művészeti Karát, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemet, Színház- és Filmművészeti Egyetemet, Ipaművészeti Főiskolát.

A Paksi Képtár 2007 -ben együttműkődési megállapodást kötött az alábbi iskolákkal:
- Napsugár Óvoda (székhely: 7030, Paks, Kereszt u. 5)
- Benedek Elek Óvoda (székhely: 7030, Paks, Ifjúság út 1/B)
- Rákóczi Ferenc Általános Iskola (székhely: 7030, Paks, Ifjúság útja)
- Bezerédi Általános Iskola (székhely: 7030, Paks, Szentháromság tér 1.)
- Gazdag Erzsi Általános Iskola (székhely: 7030, Paks, Kossuth u. 7.)
- Deák Ferenc Általános Iskola (székhely: 7030, Paks, Tolnai út 19.)
- Vak Bottyán Gimnázium (székhely: 7030, Paks, Dózsa Gy. Út 103.)
- Balogh Antal Katolikus Iskola (székhely: 7030, Paks, Kossuth L. u. 2.)

Speciális tagozatú iskola, amely résztvesz a foglalkozásokban:
A Gazdag Erzsi Általános Iskolában sajátos nevelési igényű gyermekek általános iskolai képzését végezik. Dyszlexiás, dyszgráfiás, dyszkalkulációs, iskolai készségek kevert zavarával, kevert specifikus fejlődési zavarral küzdő autista, hallássérült, mozgássérült, beszédfogyatékos gyermekek tanulhatnak náluk. Számukra specifikus múzeumpedagógiai programot dolgozunk ki a kiállítások megismeréséhez és a gyakorlati foglalkozásokhoz egyaránt.

2009 - től kezdődően a Paksi Képtár az Paksi Önkormányzattal, valamint a városi tűzoltósággal együttműködve a kistérségi iskolák számára buszokat biztosít, hogy a Képtár múzeumpedagógiai foglalkozásaiban részt vehessenek. Bölcske, Dunaföldvár, Dunaszentgyörgy, Gerjen, Györköny, Kajdacs, Madocsa, Németkér, Pálfa, Pusztahencse és Sárszentlőrinc általános iskolás diákjai látogatnak el rendszeresen a Képtárba. A foglalkozásokat szerdai napokon vehetik igénybe, s törekszünk arra, hogy minden település félévente legalább két alkalommal eljusson hozzánk.

A paksi PRO ARTIS Alapfokú Művészetoktatási Intézmény a Paksi Képtár segítségével képző- és iparművészeti tanszakot indított 2008 szeptemberében 15-15 fővel a Bezerédj Általános Iskolában, illetve a Paksi Képtárban, 6-10 és 11-14 éves gyerekek számára.

Szakreferens: Sinkó István
Tanárok: Tumpek Györgyi és Pál József Tamásné

A képző- és iparművészeti alapfokú képzés az alkotó tevékenységek, a vizuális gondolkodás kiszélesítését ígéri.
A két korcsoportban elindított délutáni 2x2 órás oktatás során a gyerekek a képzőművészet eszközeivel, anyagaival, szórakoztatva sajátítják el az alapfokú ismereteket. Kiállítási lehetőségeket és alkotó munkát kínál a Paksi Képtár mely otthont ad néhány foglalkozásnak és a művészettörténeti óráknak is.